To by艂a 艁eba, lato, gdzie艣 w okolicach lat dziewi臋膰dziesi膮tych. Pami臋tam, 偶e mia艂am na sobie koszulk臋 z myszk膮 Miki, zapewne prosto z paczki z Ameryki (bo sk膮d wtedy u nas takie rzeczy). By艂a  kolorowa, mia艂a nawet jakie艣 fioletowe akcenty. 艁eba by艂a wtedy przepi臋kna. Jak dzi艣 pami臋tam ten drewniany mostek, kt贸ry tyle razy przemierzali艣my. 

Kt贸rego艣 dnia, udaj膮c si臋 na poszukiwanie poczt贸wek, zapatrzy艂am si臋 chwil臋 w t臋 wod臋 p艂yn膮c膮 pod mostem. I nagle us艂ysza艂am niezbyt cenzuralny komentarz i poczu艂am, 偶e po mojej ulubionej, zagranicznej koszulce co艣 sp艂ywa. Tak oto zako艅czy艂o si臋 moje pierwsze spotkanie z gofrem (i zderzenie z jakim艣 turyst膮). Moja bluzka zosta艂a posmarowana bit膮 艣mietan膮 i zyska艂a kilka jagodowych plam. Mo偶e dlatego, nabawiwszy si臋 takiej traumy, nigdy potem nie robi艂am gofr贸w. 

Summa summarum, ty艂 tej koszulki by艂 tak pstrokaty, 偶e nie zaszkodzi艂o jej to bardzo, a mo偶e i wr臋cz przeciwnie. 

 Jaki艣 czas temu przypomnia艂o mi si臋 te偶 艣niadanie, serwowane w jednej z moich ulubionych kawiarni. To by艂y gofry szpinakowe z jajkiem poszetowym. Zmodyfikowa艂am je tylko na wersj臋, kt贸ra nie przyprawi艂a mnie o kosmiczny skok cukru.



Ci膮gle tylko zadaj臋 sobie pytanie, dlaczego te wszystkie pseudo-zdrowe rzeczy wygl膮daj膮 tak bardzo 藕le.

Moja ocena: 8/10! A偶 ci臋偶ko uwierzy膰, 偶e to wysz艂o naprawd臋 smacznie. U偶y艂am moich standardowych dodatk贸w: serka 艣mietankowego wymieszanego z chrzanem, 艂ososia w臋dzonego, pomidork贸w oraz rukoli i kie艂k贸w broku艂a i rzodkiewki. Oczywi艣cie zwie艅czeniem by艂o rozlewaj膮ce si臋 jajko w koszulce. 


 

Bez obawy jednak, kurki skorzysta艂y na gofrach, kt贸re robi艂am w wersji dla zwyk艂ych 艣miertelnik贸w. Pierwsze dwa wygl膮da艂y, jakby je kto艣 ju偶 wst臋pnie prze偶u艂, a potem rozmy艣li艂 si臋 i je zostawi艂. Nie jestem pewna, czy kurkom odpowiada艂a taka gumowato艣膰.

    Sk艂adniki gofr贸w szpinakowych:

馃惙 M膮ka gryczana - 40 gram贸w,

馃惙 M膮ka razowa pe艂noziarnista - 60 gram贸w,

馃惙 150 ml wody,

馃惙 Jajko,

馃惙 Szpinak - 60 gram贸w,

馃惙 Feta - 50 gram贸w,

馃惙  艁y偶eczka proszku do pieczenia,

馃惙  Olej (u mnie arachidowy) - 2 艂y偶ki,

馃惙 Szczypta soli, pieprzu, p贸艂 艂y偶eczki czosnku granulowanego. 

    Wykonanie:

    M膮ki z proszkiem do pieczenia przesia艂am przez sito. Szpinak rozmrozi艂am i zblendowa艂am razem z wod膮. Doda艂am do niego jajko, fet臋, przyprawy i ca艂o艣膰 wymiesza艂am. Powsta艂膮 mas臋 dok艂adnie wymiesza艂am z m膮k膮. U mnie wysz艂a odrobin臋 za g臋sta, dlatego po usma偶eniu pierwszych gofr贸w doda艂am troch臋 wody. 

Z podanych proporcji wysz艂o mi 6 gofr贸w, sma偶y艂y si臋 oko艂o 10 minut. Blaszek nie smarowa艂am 偶adnym t艂uszczem.