Po wczorajszej pseudo-pizzy zosta艂o mi ca艂kiem sporo startego kalafiora. Pomys艂, 偶eby zast膮pi膰 nim ry偶 wyda艂 mi si臋 z lekka szalony, wiedzia艂am wi臋c, 偶e musz臋 go przetestowa膰. 

Starty kalafior podgotowa艂am przez ok. 7 minut, nast臋pnie ostudzi艂am i wycisn臋艂am z niego wod臋 przez gaz臋. Oczywi艣cie na tym etapie mia艂am ju偶 drobinki tego paskudztwa na ca艂ej kuchni. Doda艂am do niego troszk臋 soli i du偶o octu ry偶owego. Kalafior niestety ma to do siebie, 偶e jest do艣膰 md艂y, dlatego po skosztowaniu pierwszej rolki dola艂am do pozosta艂ej cz臋艣ci wi臋cej octu.

Na pierwszy raz przygotowa艂am moje ulubione proste dodatki: 艂ososia, serek 艣mietanowy, awokado, papryki i og贸rka. 

Najtrudniejszym etapem by艂o zwijanie. Kalafior by艂 wsz臋dzie. Serio. Ale to i tak nic w por贸wnaniu z krojeniem. Pierwsze kawa艂ki wygl膮da艂y, jakby je kto艣 rozszarpa艂 w przyp艂ywie w艣ciek艂o艣ci. N贸偶 nie za bardzo mia艂 ochot臋 przej艣膰 przez rozmokni臋te nori. A by艂o rozmokni臋te, bo kalafior mimo odciskania nadal by艂 do艣膰 mokry. Z 400 gram贸w kalafiora wysz艂y mi dwie malutkie rolki, dlatego potem jeszcze dogotowa艂am.


Podsumowuj膮c: czy smakuje jak sushi z ry偶em? No nie. Moja rada: trzeba naprawd臋 mocno doprawi膰 kalafiora, 偶eby nada膰 mu wyrazisto艣ci. Poza tym sos sojowy tutaj naprawd臋 jest nieodzowny. Je艣li chodzi o jedzenie pa艂eczkami - he he. Powodzenia. Sugeruj臋 u偶ycie r膮k. Albo jeszcze lepiej - 艂y偶ki. Wszystko si臋 sypie i wypada.

 Mimo wszystko:

6/10. Jak zapomn臋, ile po tym jest sprz膮tania, to pewnie kiedy艣 powt贸rz臋 ten przepis.

Co na temat kalafiora miau do powiedzenia Andrzej Kot? Pos艂uchajmy: