Wed艂ug przepisu mia艂y by膰 to podp艂omyki 艣niadaniowe. U mnie w 偶aden spos贸b to si臋 nie sprawdzi艂o, bo zaj臋艂o mi tyle czasu, 偶e ju偶 prawie umiera艂am rano z g艂odu. Lub z braku kofeiny, bo jednak 艣niadanie zdecydowanie ma pierwsze艅stwo przed kaw膮. Na drugie 艣niadanie albo na kolacj臋 ju偶 pr臋dzej.
Zacz臋艂am od zakupu m膮ki orkiszowej, bo takiej jeszcze w swojej kolekcji nie mia艂am.
Nast臋pnie zacz臋艂am wyrabia膰 mas臋 z rosn膮c膮 nienawi艣ci膮, bo ju偶 prawie 11, 艣niadanie dos艂ownie w proszku i jeszcze na dodatek ciasto mi si臋 klei艂o. Przekona艂am je dodatkow膮 porcj膮 m膮ki, 偶eby si臋 wzi臋艂o w gar艣膰. Ci臋偶ko powiedzie膰 jak膮, bo jak na z艂o艣膰 zepsu艂a mi si臋 waga kuchenna.
Pouk艂adanie sk艂adnik贸w posz艂o 艂atwo. W jednego podp艂omyka nawet wbi艂am jajko. Na blach臋 do pieczenia troch臋 te偶, bo jednak moja 艂贸dka troch臋 przecieka艂a.

O dziwo, wszystko si臋 idealnie upiek艂o. Co wi臋cej, to b臋dzie pierwszy przepis, kt贸ry oceniam na...
napewnozrobi臋wi臋cej10/10!
I to wcale nie dlatego, 偶e by艂am ju偶 bardzo g艂odna. A przynajmniej: nie tylko dlatego. Biedne kurki.
Sk艂adniki:
馃惙 M膮ka orkiszowa: 130 gram贸w,
馃惙 Jogurt grecki: 245 gram贸w,
馃惙 Kilka pomidork贸w koktajlowych,
馃惙 Mozzarella starta: 50 gram贸w,
馃惙 Jajka: 4,
馃惙 Szynka lub boczek,
馃惙 Szpinak: 20 gram贸w (ja u偶y艂am mro偶onego),
馃惙 Proszek do pieczenia, s贸l, pieprz, przyprawy (u mnie: chilli, oregano, bazylia i czosnek nied藕wiedzi).
Wykonanie:
M膮k臋 wymiesza艂am z proszkiem do pieczenia i przyprawami, nast臋pnie doda艂am jogurt i zagniot艂am ciasto. Przez d艂u偶szy czas si臋 klei艂o, dlatego doda艂am wi臋cej m膮ki. Z ciasta ulepi艂am 4 "艂贸dki", do kt贸rych nast臋pnie na艂o偶y艂am szpinak, mozzarell臋, pomidorki oraz w臋dlin臋. Do jednego podp艂omyka doda艂am te偶 jajko. Ca艂o艣膰 piek艂a si臋 ok. 12 minut w temperaturze 230 stopni.
0 Komentarze